Olejek z Drzewa Herbacianego 100ml NATURALNY ANTYBAKTERYJNY INFO-FARM + GRATIS

35,90  24,99 

Olejek z Drzewa Herbacianego 100ml NATURALNY INFO-FARM

GRATIS: Do każdego zamówienia które przekroczy 199zł dodajemy opakowanie 1kg soli himalajskiej GRATIS.

Właściwości:

  • Olejek z drzewa herbacianego (ang. Tea tree oil) otrzymywany jest z rośliny Melaleuca alternifolia. Nazwa rośliny pochodzi z 1770 roku, kiedy kapitan Cook i pierwsi kolonizatorzy w Australii, wykorzystywali jej liście do parzenia napoju, który zastępował im herbatę. Wszechstronnie stosowany olejek eteryczny pozyskiwany z drzewa herbacianego produkuje się ze szczytowych gałązek w drodze destylacji z parą wodną. Olejek najwyższej jakości pozyskuje się ze zbiorów surowca w okresie od listopada do maja. Naturalny olejek z drzewa herbacianego jest bezbarwną lub jasnożółtą cieczą o charakterystycznym korzennym zapachu. Aby, jak najdłużej cieszyć się z właściwości olejku herbacianego należy dbać o przechowywanie go w ciemnej butelce z dala od światła słonecznego, które przyspiesza proces starzenia się olejku. Za dobroczynne działanie olejku herbacianego odpowiada około stu różnych składników, w tym najważniejsze: terpinen-4-ol, cyneol, terpiny, terpineol, pinen.
  • Wśród najważniejszych biologicznych właściwości olejku eterycznego z drzewa herbacianego wymienia się działanie:
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwzapalne
  • miejscowo znieczulające
  • uspokajające
  • Przeciwbakteryjne działanie olejku z drzewa herbacianego zostało potwierdzone naukowo i dotyczy szczególnie licznych szczepów gronkowców (w tym gronkowców złocistych), paciorkowców oraz mikrokoków i maczugowców. Olejek hamuje wzrost drobnoustrojów lub (przy odpowiednim stężeniu) prowadzi do całkowitego ich zniszczenia. Bakteriobójcze właściwości olejku z drzewa herbacianego wykazano również w przypadku szczepów E.coli. Z sukcesem prowadzono również badania na bakteriach uczestniczących w zmianach trądzikowych skóry.
  • W zakresie działania grzybobójczego szczególną wrażliwością na olejek z drzewa herbacianego wykazywały się niektóre szczepy grzybów z rodzaju Candida i grzybów odpowiedzialnych za łojotokowe zapalenie skóry, łupież pstry.
  • Dobroczynne właściwości olejku eterycznego z drzewa herbacianego wykazuje również w przypadku hamowania rozwoju wirusów grypy i wirusa Herpesvirus hominis, odpowiedzialnego za opryszczkę.
  • Naukowcy wykazali również działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia skóry, przyspieszające gojenie ran i miejscowo znieczulające. Wspiera gojenie oparzeń, ukąszeń owadów, ugryzienia kleszczy, zadrapań i infekcji. Olejek pomaga również w walce z roztoczami kurzu domowego.

Zastosowanie:

  • Olejek eteryczny z drzewa herbacianego należy stosować zewnętrznie bezpośrednio na skórę, jako dodatek do kosmetyków, inhalacji, kąpieli, olejków do masażu oraz kąpieli. Wysokiej jakości produkt można wykorzystywać do kominków aromaterapeutycznych.
  • Inhalacje (przeziębienie, grypa, infekcje dróg oddechowych, katar i uporczywy kaszel) – 1-2 krople olejku z drzewa herbacianego dodać do naczynia z gorącą wodą. Głowę należy pochylić nad naczyniem i nakryć ręcznikiem. Inhalacja powinna trwać ok. 3-8 minut
  • Parówka, sauna dla twarzy (problemy z tłustą cerą, trądzik, wypryski, zaskórniaki) – kilka-kilkanaście kropli olejku z drzewa herbacianego należy dodać do naczynia z gorącą wodą. Twarz należy pochylić nad naczyniem i przykryć ręcznikiem. Zabieg powinien trwać przez ok. 10-15 minut
  • Kąpiel (pomocniczo przy objawach infekcji górnych dróg oddechowych, grypy, przeziębienia i anginy oraz łagodzeniu podrażnień skóry i stanów zapalnych o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybicznym). Do ciepłej wody (ok. 37 stopni Celsjusza) należy dodać ok. 5 kropel olejku z drzewa herbacianego. Kąpiel powinna trwać od 10-20 minut
  • Masaż (infekcje górnych dróg oddechowych, stres, napięcie nerwowe, migrena). Olejek z drzewa herbacianego może być wykorzystywany bezpośrednio na skórę (na przykład podczas masażu skroni lub karku) lub jako dodatek do oleju bazowego wykorzystywanego do masażu ciała
  • Wzbogacenie kosmetyków (grzybica stóp, paznokci, kremów do pielęgnacji cery trądzikowej, łojotokowej, łupież). Kilka kropel olejku z drzewa herbacianego można dodać do kosmetyków wykorzystywanych w codziennej pielęgnacji (np. kremów do stóp, kremu do twarzy, balsamu do ust, szamponu czy ziołowej płukanki). Warto pamiętać, aby olejek herbaciany dodawać do niewielkiej porcji kosmetyków, które możemy zużyć w ciągu 1-2 dni
  • Dodatek do prania (naturalny, antyseptyczny płyn do płukania tkanin, w tym pieluszek). Olejek z drzewa herbacianego wykorzystywany jest jak dodatek do prania. Działa odkażająco, niszczy roztocza i bakterie, więc doskonale nadaje się do płukania pościeli i pieluszek czy dziecięcych ubranek. Przy okazji nadaje tkaninom delikatny zapach i zmiękcza je. Olejek z drzewa herbacianego (ok. 20 kropel) najlepiej dodać w fazie płukania

Przeciwwskazania i środki ostrożności:

  • Olejku z drzewa herbacianego nie powinny używać kobiety w ciąży ani karmiące piersią. Produkt nie jest także zalecany dla dzieci poniżej trzeciego roku życia. Przed zastosowaniem olejku z drzewa herbacianego bezpośrednio na skórę osoby ze skłonnością do alergii oraz ze skórą wrażliwą powinny wykonać próbę poprzez roztarcie produktu na niewielkim obszarze skóry. Należy zaobserwować czy w wyniku kontaktu z olejkiem nie wystąpiło podrażnienie lub reakcja alergiczna. Należy unikać kontaktu olejki z oczami. Chronić przed dziećmi. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Sposób użycia:

  • Na skórę: 2-5 kropli olejku dodać do porcji kremu lub oleju do pielęgnacji lub masaży.
  • Na paznokcie: 5-10 kropli nanieść na wacik lub gazę. Przecierać delikatnie paznokcie.
  • Kąpiele: 10-15 kropli oleju do wanny wody
  • Nie stosować olejku w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.
  • Chronić przed kontaktem z oczami.

Zawartość:

  • 100ml

Sposób przechowywania:

  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Składniki:

  • Melaleuca Alternifolia Oil, Limonene*, Isoeugenol**naturalny składnik olejku eterycznego

Kraj pochodzenia:

  • Chiny

Kod EAN:

  • 5902693801566
Płatności