Domowa granola z płatków owsianych
Co to jest Granola ? Oczywiście to nic innego jak mieszanka płatków owsianych bądź żytnich z orzechami, suszonymi owocami, nasionami bądź pestkami sklejona miodem i zapieczona. Jest to przysmak idealny na śniadanie, kolację lub na szybką pyszną przekąskę. Przedstawiamy Wam przepis na wspaniałą granolę z naszych bazarkowych składników 🙂
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 80 g pestek dyni
- 80 g pestek słonecznika
- 160 g orzechów: mieszanka ziemnych, laskowych i włoskich
- 50 g płatków migdałów
- 50 ml mocnej herbaty
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 40 g moreli suszonych
- 40 g śliwek suszonych
- kilka daktyli
- 40 g rodzynek
Płatki, pestki dyni i słonecznika i orzechy (włoskie pokroić na mniejsze części) wymieszać i rozłożyć równomiernie na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Wszystko prażyć ok 20 minut. W międzyczasie kilka razy zamieszać, tak by dość równomiernie się wszystko zarumieniło, ale nic nie przypaliło. 5 minut przed końcem prażenia, na patelnie dodać płatki migdałów.
W międzyczasie, zaparzyć mocną herbatę. Dodać miód i olej. Energicznie wymieszać. Morele, śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Zawartość z patelni przesypać do dużej miski. Zalać herbatą. Dodać owoce. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Mieszankę wyłożyć na blaszkę piekarnika. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec kilka minut. Po czym temperaturę obniżyć do 70 stopni C i piec dalej, około godzinę, aż granola będzie sucha. Wówczas wyłączyć piekarnik i zostawić granolę w środku do całkowitego ostudzenia.